fbpx
Zakaj obraba sklepov boli in kako jo lahko olajšamo?

Zakaj obraba sklepov boli in kako jo lahko olajšamo?

Obraba sklepov oziroma artroza, kot jo strokovno imenujemo, navadno boli. Bolj kot je sklep obrabljen, večje bolečine povzroča.

V prispevku bomo pisali o vzrokih, da pride do obrabe in razlagi, zakaj obraba sklepov boli. Tudi o tem, kateri sklepi se najpogosteje obrabijo in kaj lahko storimo za zdrave sklepe in kakšni so dejavniki tveganja.

Včasih so obrabi sklepov površno rekli REVMA, danes strokovnjaki znajo natančneje opredeliti kaj povzroča bolečino v sklepih in obraba je le ena izmed vzrokov.

Vzroki za obrabo sklepov

Vzroki za obrabo sklepov so:

 • Preobremenjenost sklepov,
 • Prekomerna telesna teža človeka,
 • Prirojene anomalije, kot sta dve različno dolgi spodnji okončini,
 • Specifični, kontaktni športi oziroma naprezanje pri športu,
 • Težko fizično delo,
 • Nepravilna drža, primer pri sedenju v službi, za računalnikom
 • Dedna zasnova, ko hrustanec v sklepu ni tako odporen kot sicer,
 • Artritis, sladkorna bolezen…

Vsem je znano, da obraba sklepov bolj pritiče starejšim in jim pravimo degenerativne spremembe letom primerne, a ni vedno le s starostjo povezano.

Danes je mnogo obrab povezanih s prisilno držo mladih, ki vedno več časa v službi presedijo v nepravilnih držah. Nepravilna drža mladih je tudi takrat, ko brskajo po tablicah in pametnih telefonih. Ravno tako se danes veliko mladih ukvarja s športom, ki jih včasih žene čez rob zmožnostih za dosego dobrih rezultatov.

Bodimo pozorni pri mladini, koliko časa sedijo za računalnikom in brskajo po telefonu, ter se zavedajmo, da to močno vpliva na držo in hitrejšo obrabo sklepov, ki povzročajo bolečine.

Zakaj obraba sklepov boli?

Če poznamo anatomijo sklepa, vemo, da je hrustanec v sklepu kot nekakšno mazivo oziroma plast, ki skrbi, da sklep pri premikanju lepo drsi. Kadar je sklep podvržen fizičnemu naporu, preobremenjenosti, hrustanec postane hrapav, napoka in kasneje plast hrustanca, na določenih delih sklepa, izgine. Ko v sklepu drgne kost ob kost, to povzroča hude bolečine.

Se pravi, je vzrok za bolečine v sklepih, ki jih povzroča obraba, v resnici v obrabi hrustanca v sklepu.

Napredovanje obrabe sklepa razdelimo na faze ( razlaga slike ):

 • začetna faza: prva slika kaže kost (1) in stanjšan hrustanec (2)
 • zmerna faza: srednja slika kaže sklep kolena, ko hrustanca ni več (3)
 • huda faza: desna slika kaže, da v sklepu ni več hrustanca, ob straneh so vidni osteofiti (5) in na sredi okruški (4), ki vodijo v vnetje sklepa, saj ga dražijo.

Zakaj se obrabi hrustanec v sklepu?

Hrustanec je gelu podobna snov, ki v sklepu omogoča gladko drsenje z minimalnim trenjem. Zgradba hrustanca je specifična, saj ima izjemne mehanske lastnosti, sestavljen je iz 80% vode, obdaja pa ga čvrsto vezivno ogrodje, ki mu rečemo matriks. 

Hrustančno tkivo je zelo slabo prekrvavljeno in presnovno manj dejavno, zato je bolj dovzetno za obrabo.

Znano je, da obraba sklepov hitreje napade sklepe spodnjih okončin in hrbtenice, ker so bolj obremenjeni ( koleno, gleženj, prsti na nogah..).

Najpogostejša obraba sklepov

Najpogostejša obraba sklepov je v spodnjih okončinah, ker so ti sklepi najbolj obremenjeni, saj nosijo največji del telesne teže. Bolečine v kolenu so zato zelo pogoste. Sledi jim obraba gležnja in kolka in malih sklepov na prstih rok.

Posledice obrabe sklepov hrbtenice so bolečine v križu, ki danes niso povezane le s staranjem, ampak tudi z nepravilno držo pri sedenju za računalnikom.

Dejavniki tveganja za obrabo sklepov

Največji dejavnik tveganja za obrabo sklepov je prekomerna telesna teža. Sledi ji starost, vendar je v današnjem času debelost vsekakor najbolj problematičen dejavnik. Mladi, aktivni prebivalci ostajajo od dela zaradi bolečin v sklepih zaradi prekomerne telesne teže. Velik dejavnik tveganja je tudi nepravilna drža v sedečem položaju v službi, za računalnikom…

Torej dejavniki tveganja so takšna, na katere imamo velik vpliv mi sami. Kadar gre za dedno bolezen, ki povzroča obrabo sklepov, kot je na primer sladkorna bolezen, na takšen dejavnik težko vplivamo.

Kaj lahko storimo za zdrave sklepe?

Največ za svoje zdrave sklepe lahko storimo sami. Razen, če nismo podedovali kakšne bolezni, ki vpliva na obrabo sklepov ali se rodili s prirojeno anomalijo, smo za svoje sklepe v prvi vrsti odgovorni sami. Že v mladosti bi se morali zavedati, da je pravilna drža tako pri sedenju, hoji in spanju zelo pomembna. Težkim fizičnim naporom in preobremenjenost pri športu, bi se izogibali, kolikor se da.

Poskrbeti je potrebno za pravilno telesno težo, ki jo ohranjamo s zdravo prehrano in telesno aktivnostjo. Ravno telesna aktivnost, s pravilnimi vajami, bomo dosegli zdrave sklepe.

Magnetna terapija pri obrabi sklepov

Magnetna terapija je vrsta fizikalne terapije, ki jo uporabljajo v zdravstvenih domovih, na oddelkih fizioterapije in deluje na osnovi magnetnega polja z nizkimi frekvencami.

Elektromagnetna terapija je učinkovita metoda, ki deluje direktno na celice in tako tudi na hrustanec v sklepu ( 1 ). Študija je na 3000. pacientih dokazala, da je tovrstna terapija prava za bolezni sklepov ( 2 ), saj spodbudi celice, da se hitreje obnavljajo oziroma regenerirajo.

Uporabnik iz Kamnika je takole opisal svojo izkušnjo z uporabo magnetne terapije:

»Koleno me je iz neznanega vzroka začelo močno boleti. Ugotovili so mi artrozo kolena. Pomislil sem, da je logično, saj sem delal kot gradbenik in tudi kakšno kilo imam preveč. Kosti so se obrabile.
Odločil sem se za uporabo blazine Magus, ki mi je že po prvem tednu uporabe pomagala.”

Magnetna terapija je fizioterapija na domu, saj vam ni potrebno od doma za dobro rehabilitacijo oz. lajšanje bolečin zaradi obrabe sklepov.

Vaje, če imate obrabo sklepov

Če imate obrabo sklepov, še ne pomeni, da morate mirovati. Ravno nasprotno: ostati morate aktivni in nekatere vaje za krepitev obsklepnih mišic pomagajo pri bolečinah sklepov. Če imate obrabo sklepov se priporočajo hoja, kolesarjenje in plavanje.

VAJE ZA KOLENA: Bolečin v kolenu se rešite tako, da okrepite stegensko mišico. Ta sklep stabilizira in ga razbremeni. Vaje se izvajajo sede tako, da dvigujete nogo do horizontalnega položaja. Zaželeno je večje število ponovitev (denimo tri serije po 15 ponovitev). Ko to zmorete, lahko dodate utež okoli gležnjev in vajo izvajate z utežjo. V pomoč vam je lahko tudi elastika, ki si jo namestite okoli kolen in izvajate različne vaje. Vaje, kot sta joga in pilates, izboljšajo gibljivost in fleksibilnost sklepov ter povečajo moč stabilizatorjev in s tem popravijo držo telesa.

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi
VIR ( 2 ): študija v angleškem jeziku, ki govori o pozitivnem vplivu magnetne terapije na bolezni sklepov

Prispevek je za bodizdrav.net pripravil Magus

Podobni prispevki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.