fbpx

Slovar Pojmov

A

Ajurveda

Ajurveda je starodavni indijski sistem naravne in holistične medicine. Prevedeno iz sanskrta beseda ajurveda pomeni »znanost o življenju« (sanskrtski koren ayur pomeni »dolgoživost« ali »življenje« in veda pomeni »znanost«). Medtem ko je alopatska medicina osredotočena na zdravljenje bolezni, nam ajurveda podarja znanje o tem, kako preprečiti bolezen in kako odpraviti njene vzroke, če se pojavi.

Akupresura

Akupresúra (iz »akupunktura« in »pritisk«) je oblika alternativne medicine, kjer z uporabo prstov pritiskamo na določene točke na telesu, kar naj bi stimuliralo telesne samo-zdravilne sposobnosti. Akupresuro so pred več kot 5.000 leti razvili v Aziji.

Akupunktura

Akupunktura je zdravilska metoda, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke. Temelji na teoriji akupunkturnih meridianov, ki potekajo vzdolž telesa in po katerih naj bi se pretakala življenjska energija či.

Alternativna medicina

Zdravilstvo tudi alternativna medicina je uporaba metod zdravljenja, ki se razlikujejo od medicine.Široko uporabljene zdravilske metode so homeopatija, ajurveda, kiropraktika in druge. Zdravilske metode v nasprotju z metodami v medicini nimajo dokazanih učinkov.

Antropozofska medicina

Antropozofska medicina je zdravilska metoda, ki jo je v začetku 20. stoletja utemeljil avstrijski filozof Rudolf Steiner, skupaj z zdravnico Ito Wegman. Človeka obravnava v njegovi celoti kot telo, življenje, dušo in duha ter ima zdravilne pripravke za vse te plasti človeka.

Apiterapija

Apiterapija je veda o tem, kako si s pomočjo čebeljih pridelkov krepimo in ohranjamo zdravje. Začetki apiterapije segajo stoletja nazaj do egipčanske, grške, kitajske, babilonske in drugih civilizacij.

Aromaterapija

Aromaterapija je ena od oblik zdravilstva, ki uporablja hlapne tekoče rastlinske snovi, znane kot eterična olja in druge aromatične sestavine rastlin. Njen namen je vplivati na človekovo zdravje in počutje.

B

Bioterapija

Bioterapija ali zdravljenje z bioenergijo je način zdravljenja s polaganjem rok na telo in magnetno močjo. Ta pristop predvideva, da ima vsak človek ima v sebi neko življenjsko energijo, t. i. bioenergijo. To je »čista« energija, ki uravnava vse biološke in kemične procese v telesu. Stres, psihološke in čustvene travme, naše okolje ali celo naše misli lahko ustvarijo neravnovesje v človekovem energetskem polju.

Bioresonanca

Bioresonanca, pogosto imenovana tudi bioresonančna terapija (BRT), terapija MORA, biofizikalna informacijska terapija in multiresonančna terapija, je psevdoznanstvena in s strani medicine nepodprta praksa, pri kateri se predlaga uporabo elektromagnetnih valov za diagnozo in zdravljenje bolezni pri ljudeh.

F

Fiziatrija

Fiziatrija ali fizikalna in rehabilitacijska medicina je veja medicine o uporabi svetlobe, toplote, vode, elektrike in mehanike pri diagnozi, preventivi in terapiji zdravstvenih motenj. Fiziatrija je veja medicine / rehabilitacija, ki se ukvarja z rehabilitacijo da bi izboljšali in obnovili funkcionalno doživljanje in samo kvaliteto življenja za tiste s fizično vidnimi poškodmami / nezmožnostmi.

Fizioterapija

Fizioterapija je zdravstvena veda, ki se ukvarja z zdravljenjem bolezni ali poškodb in njihovih posledic s fizikalnimi metodami in sredstvi. Ukvarja se z vzpostavljanjem, vzdrževanjem in krepitvijo zdravja ter funkcionalnosti gibalnega sistema pri človeku. Fizioterapija ohranja ali obnavlja gibljivost sklepov, krepi mišice, preprečuje kontrakture mišic, zvečuje preskrbo s krvjo, zmanjšuje edem in lajša bolečine.

H

Helioterapija

Terapija s svetlobo ali fototerapija je zdravilska metoda (nekatera področja zdravljenja so tudi del uradne medicine, npr. zdravljenje luskavice, ikterusa), pri kateri se za zdravljenje uporablja svetloba. Zdravljenje temelji na nadzorovanem načinu izpostavljanja telesa dnevni svetlobi ali svetlobi določene valovne dolžine.

Hidroterapija

Hidroterapija je uporaba vode v medicinski in zdravilski terapiji. Voda je lahko v obliki pare, tekočine ali ledu in se uporablja tako znotraj kot tudi zunaj telesa. Namen terapije je revitalizirati, vzdrževati in povrniti zdravje organizmu.

Hipertermija

Hipertermija je metoda medicinskega zdravljenja, ki tkivo v telesu izpostavi višjim temperaturam, da bi s tem zdravila. Gre za višjo, a vendar še normalno telesno temperaturo.

Hipnoterapija

Hipnoterapija je metoda zdravljenja pri kateri se uporablja hipnoza. Hipnoza ni tip psihoterapije in ni sama po sebi smatrana kot terapija, ampak je postopek ki se uporablja kot dopolnitev drugih terapij. Razlika med psihoterapijo in hipnoterapijo je v tem, da psihoterapija deluje na zavestni ravni, hipnoterapija pa na podzavestni.

Homeopatija

Homeopatija je oblika zdravilstva oziroma alternativne medicine, ki jo je uveljavil Samuel Hahnemann v 18. stoletju in temelji na prepričanju, da se bolnika na podlagi zakona podobnosti lahko zdravi z izjemo razredčenimi zdravili. Homeopatska zdravila se izdelujejo s zaporednim redčenjem in mešanjem, največkrat tako dolgo, da končni izdelek ne vsebuje druge sestavine kot redčilo, ki je navadno voda, sladkor ali alkohol.

I

Infopatija

Infopatija je eden izmed novejših načinov alternativnega zdravljenja. Bistvo infopatije je prenos informacije preko vibracije, v vodo ali polimer, ki jo (ga) naprej uporabimo za samo zdravljenje. Informacija, ki jo želimo prenesti naj bi se, po prepričanju izvajalcev infopatije, vtisnila v “spomin vode”.

Iridologija

Iridologija oziroma iridodiagnostika spada v področje medicine, ki ga imenujemo refleksologija in je del alternativne medicine, ki se ukvarja z diagnostiko iz očesne šarenice.

J

Joga

Joga je družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Izvira iz Indije, kjer ostaja močna življenjska tradicija in predstavlja pot k razsvetljenju.

K

Kampo

Kampo je tradicionalna japonska medicina, ki holistično pristopa k skrbi za zdravje. Po slovenski zakonodaji jo uvrščamo med zdravilstvo.

Kineziologija

Kineziologíja je veda o gibanju človeškega telesa in je del širše vede, ki jo imenujemo mehanika.

Kiropraktika

Kiropraktika je veja alernativne medicine, s poudarkom na diagnosticiranju, zdravljenju in preprečevanju motenj skeletnomišičnega sistema, predvsem hrbtenice. Predpostavlja, da te motnje vplivajo na celoten organizem preko delovanja na živčni sistem[1]. Osnovna ideja kiropraktike je ta, da ima telo sposobnost samozdravljenja ter da sta zgradba telesa (predvsem zgradba hrbtenice) in njegovo delovanje med seboj povezani – cilj kiropraktike je torej vzpostavljanje ravnovesja med zgradbo in delovanjem.

Kolonhidroterapija črevesa

Hidrokolonterapija, hidroterapija debelega črevesja ali preprosto kolonik je čiščenje debelega črevesja s filtrirano vodo, ki jo s pomočjo naprave skozi zadnjično odprtino spuščamo v črevesje.

Komplementarna medicina

Komplementarna medicina se lahko kombinira oziroma se dopolnjuje z medicinskimi metodami zdravljenja. (komplementarna = dopolnilna).

Kraniosakralna terapija

Kranio-sakralna terapija je izjemno nežna tehnika manipulacije s kostmi in tkivi, katere cilj je vzpostavitev naravnega stanja v človekovem telesu.

Krioterapija

Krioterapija celotnega telesa je neinvaziven in hiter (nekajminutni) postopek, ki poteka v posebni komori, kriosavni. V kriosavni telo obdaja zrak s temperaturo –140°C do -180° C, ki sproži celo vrsto odgovorov telesa.

Kromoterapija

Kromoterapija ali terapija z barvami je ena izmed metod alternativne medicine. Terapevt, ki je izučen za kromoterapijo uporablja barve in svetlobo za uravnavanje energije v človeškem telesu. Ravnovesje energije je lahko porušeno na fizični, emocionalni, spiritualni ali mentalni ravni.

L

Limfna drenaža

Limfna drenaža je metoda stimuliranja limfnega žilnega sistema s pomočjo ročnih tehnik. Njen namen je pomagati ponovno vzpostaviti ravnovesje v telesu, zato je pri postopku regeneracije, hujšanja in detoksifikcije zelo pomemben element.

M

Makrobiotika

Mákrobiótika oziroma veležitje je nauk o podaljševanju življenja. Temelji na samospoznavanju in dojemanju človekove povezanosti z življenjskim okoljem in tega, kako na človekovo bitje in življenje vplivajo hrana in njegove življenjske navade.

Masaža

Masaža pomeni izmenjavo dotika med dlanmi in telesom, na primer glavo, rokami in stopali. Osrednji del masaže je dotik, kljub temu pa dobra masaža ne prodre samo v kožo, ampak celo globlje, v mišice in kosti. Masaža spada med najstarejše in najpreprostejše načine zdravljenja.

Masaža z ventuzami

Je starodavna metoda iz Kitajske za lajšanje oz. zdravljenje različnih težav. V bistvu je to vakumska terapija. Gre za terapijo s podtlakom, ki ga ustvarimo s posebnimi zvonci (ventuze, steklene ali silikonske), ki jih segrejemo in obrnjene polagamo na kožo. Druga metoda je z zvonci, ki imajo vakumsko črpalko.

Meditacija

Meditacija je vsakršna dejavnost, pri kateri posameznik načrtno spreminja stanje zavesti z namenom, da bi dosegel kakšen specifično zastavljen cilj ali da bi se preprosto umiril.

Megavitaminska terapija

Megavitaminska terapija je način zdravljenja, pri katerem uživamo več desetkratne količine vitaminov, kot so prehranske potrebe po teh vitaminih.

Mesmerizem

Mesmerizem je bil ena od zgodnjih oblik hipnoze in spominja na zdravljenj šamanov in polagalcev rok.

Moxa terapija

Moxa terapija predstavlja pomemben del tradicionalne kitajske medicine, ki s pomočjo sežiganja zelišč olajša in pospeši zdravljenje. Osnovni namen moxa terapije je odpravljanje deficita (pomanjkanja) energije yang v telesu.

N

Naturopatija

Naturopatija (tudi naravna medicina, naravno zdravljenje) je alternativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja. Prepričanje, da je človeško telo sposobno samozdravljenja, je staro že več tisoč let. Načela naturopatije najdemo že pri Hipokratu.

Neuralna terapija

Neuralna terapija je zdravilna metoda, ki temelji na injiciranju lokalnih anestetikov v vegetativni živčni sistem, pri čemer ti vplivajo na živce, hormone, mišice, krvni in limfni obtok kot tudi na skelet, prebavne organe in izločala. Neuralna terapija je več kot samo omamljanje telesa, saj organizem relaksira, deluje protivnetno, pospeši krvni obtok in ima zaviralen učinek, predvsem pa vzpodbuja telo k samozdravljenju, ne samo pri akutnih boleznih, temveč predvsem pri kroničnih boleznih.

O

Ortomolekularna terapija

Ortomolekularna terapija je metoda preventive in zdravljenja bolezni, pri kateri spreminjamo koncentracijo snovi, ki so naravno prisotne v človeškem telesu. Zagovarja to, da je veliko bolezni povezanih z biokemičnim neravnovesjem v telesu, kar je povezano z genetskimi predispozicijami in da to lahko pozdravimo z vnosom optimalne količine snovi, ki je naravna organizmu.

Osteopatija

Osteopatija je nova terapevtska metoda, ki je že razširjena v mnogih evropskih državah. Njen namen je, da diagnosticira in zdravi funkcijske motnje v človeškem telesu.

Ozonska terapija

Ozonska terapija oziroma terapija z ozonom, visokoaktivno obliko čistega kisika, je naravna terapija, ki se vse pogosteje uporablja v medicini in zobozdravstvu za obnavljanje poškodovanih tkiv in pospešitev njihovega celjenja.

P

Psihoterapija

Psihoterapija je naučeno, celostno, zavestno in načrtovano obravnavanje psihosocialno in psihosomatsko pogojenih duševnih motenj in bolezenskih stanj z znanstveno utemeljenimi psihoterapevtskimi metodami v interakciji ene ali več obravnavanih oseb, z enim ali več psihoterapevti. Cilj obravnave je olajšati ali odpraviti simptome, spremeniti moteča prepričanja, stališča in vedenjske vzorce ter podpirati osebnostno rast in zdravje obravnavanih.

R

Razstrupljanje ali detoksifikacija

Razstrupljanje ali detoksifikacija je odstranjevanje nakopičenih škodljivih snovi iz telesa.

Refleksologija

Refleksologija (beseda pomeni točke zdravljenja) je del alternativne (komplementarne ali integrirane) medicine. Je način zdravljenja, ki s posebnimi ročnimi tehnikami in točno določenimi prsti izvaja fizičen pritisk na točno določene točke na nogah in rokah brez uporabe masažnega olja ali losjona. Temelji na prepričanju o obstoju sistema refleksnih točk na nogah in rokah, ki odražajo podobo telesa.

Regeneracija

Mišična obnova.

Reiki

Reiki je alternativna metoda zdravljenja s polaganjem rok, ki ga je leta 1922 razvil japonski budist Mikao Usui.

S

Senzorna integracija

Senzorično deprivacijsko okolje je strokovna oznaka za okolje, ki so mu delno ali popolnoma odvzeti čutni signali.

Shiatsu

Shiatsu je oblika bodyworka, ki se je pred 30 leti naselila z vzhoda v Evropo. Razvila se je na Japoskem, kot sinteza kitajske masaže, imenovane “anma”, in zahodnih fizioterapevtskih tehnik.

T

Talasoterapija

Talasoterapija je uporaba morske vode in ostalih produktov morja v terapiji najrazličnejših indikacij v zdravstvene, sprostitvene in kozmetične namene. Produkti morja se uporabljajo v preventivne in kurativne namene v rehabilitaciji, kozmetiki, predvsem pa na področju wellnessa.

Tradicionalna kitjaska medicina

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) vsebuje vrsto tradicionalnih medicinskih praks s poreklom iz Kitajske, kjer se je začela razvijati že pred nekaj tisočletji. Bistveno pri TKM je, da skuša celostno reševati zdravstvene težave in odpraviti vzroke zaradi katerih je bolezen nastala in ne samo zdraviti simptomov. Njen glavni princip je celosten (holističen) pristop k razumevanju človeškega telesa, ki prenovi celotno psiho-fizično počutje in zdravstveno ravnovesje.

Tradicionalna majevska medicina

Tradicionalna majevska medicina je veja zdravilstva, ki ima svoje temelje v medicini antičnih Majev. Je mešanica znanstvenih, duhovnih in ostalih metod in je zelo povezana z religijo.

U

Unani

Unani je sistem tradicionalnega zdravilstva, razširjen v državah južne Azije (Indija, Pakistan in Bangladeš). Temelje sistema je postavil Hipokrat, pri čemer je črpal znanje iz staroegipčanske in mezopotamske medicine ter izročil.

Z

Zdravljenje s kombučo

Kombuča je oblika simbioze ocetno kislinskih bakterij in ene ali več kvasovk v celulozni membrani. Podobna je kisovi matici, plava na vrhu tekočine in zavzema obliko posode v kateri se nahaja, izgleda kot sivkasto bela palačinka, na otip je usnjasta in neelastična, debelina je odvisna od tega kako dolgo se razvija in kako kisla je čajna vsebina.

Zdravljenje s pijavkami

Zdravljenje z medicinskimi pijavkami je celostno zdravljenje. S sklopom terapij se uravnoteži limfni sistem, žleze, živčni sistem, pospeši se cirkulacija, stimulirajo se jetra, ledvice in ostali telesni »filtri«, kar omogoči, da se strupi popolnoma izločijo iz telesa.

Zeliščarstvo in Fitoterapija

Zeliščarstvo ali fitoterapija je uporaba rastlin in njihovih izvlečkov za zdravljenje in preprečevanje širokega razpona bolezni. V okviru zeliščarstva ločimo dve smeri, ki se v svojem izhodišču in načinu delovanja močno razlikujeta: klasično zeliščarstvo in moderno, znanstveno (racionalno) fitoterapijo.

Opomba: Vse definicije so vzete iz strokovnih knjig, člankov ali pa so interpretirana s strani ponudnikov, ki izvajajo storitve oz. so vsakodnevno vpeti z zdravilstvom.

V pravilnost deifinicij ne garantiramo, lahko pa služijo kot dodatno razumevanje pojmov.

V kolikor želite, da dodamo manjkajoče deifincije ali v primeru napak, nas kontaktirajte na tej povezavi.