fbpx
Kakšni so artritis simptomi, po katerih vemo, da gre za vnetje v sklepu?

Kakšni so artritis simptomi, po katerih vemo, da gre za vnetje v sklepu?

Da imate artritis je več simptomov, po katerem prepoznamo, da gre za vnetje sklepov. Pri vsakem posamezniku malo drugače.

Zgodnje odkrivanje te ravmatske bolezni je zelo pomembno pri zdravljenju oziroma za počutje pacienta. Prej, kot odkrijemo artritis in temu primerno spremenimo življenjske navade, bolje bomo prišli skozi s to boleznijo.

Z zgodnjim ugotavljanjem bolezni, učinkovitim zdravljenjem ter pravo prehrano ter telesno aktivnostjo je mogoče artritis ustaviti oziroma preprečiti njegovo napredovanje.

Artritis, že dolgo vemo, ne prizadene samo starejših, vendar tudi mlade, saj je lahko tudi podedovan in na razvoj nimamo vpliva. In čeprav je, še posebno artritis prstov na rokah, bolj pogost pri ženskah, imajo artritis tudi moški.

Ker poznamo več vrst artritisa, pri katerih se simptomi tudi razlikujejo, bomo opisali najpogostejše simptome, s pomočjo katerih lahko prepoznate, da gre za artritis.

Prvi simptom za artritis so bolečine

Bolečine v sklepih so lahko simptom artritisa.

Ker je artritis vnetje sklepa, pacient nekaj časa opaža spremenjeno počutje v določenem sklepu. Artritis, ki izhaja iz obrabe sklepa, ki jo strokovno imenujemo artroza, je eden najpogostejših artritisov: osteoartroza.

Torej se je sklep najprej začel obrabljati, natančneje, obrabljal se je hrustanec v sklepu in šele nato pride tudi do vnetja. Tudi obrabljen sklep boli, torej pacient že pred samim izbruhom vnetja, čuti bolečino.

Pri akutnem vnetju sklepa, se bolečina poveča in sklep spremlja oteklina, tudi rdečina in gibljivost je okrnjena.

Bolečine v sklepih so navadno najhujše zjutraj, ko se pacient zbudi. Razgibavanje sklepa, četudi boli, vedno pomaga, saj se pospeši cirkulacija krvi.

Kakšne vrste bolečine kažejo na artritis?

Poznamo več vrst bolečin v sklepu, ki kažejo, da gre za artritis. Najpogosteje bolečine nastopijo postopoma, le redko pride bolečina čez noč; to je pri uričnem artritisu, ki ga poznamo pod izrazom PUTIKA.

Torej postopoma gre za bolečino v sklepu, ki je bolj prisotna zjutraj, dokler se sklep ne razmiga in takrat, ko se sklep preobremeni ali se dela čez cel dan.

Poznamo tudi trgajočo oziroma cukajočo bolečino v sklepu, ki je znak za artritis. Artritis prstov na rokah je pri ženskem spolu zelo pogost. Mali sklepi prstov so odebeljeni, lahko so prsti že zelo deformirani. Tako prizadeti sklepi pomenijo tudi zmanjšano moč v prstih in celi dlani.

Gospodinje z artritisom na prstih na roki povedo, da je v akutnem stanju težko odpreti oziroma zavrteti pokrov od marmelade.

Zakaj na sklepu nastane OTEKLINA, ki je simptom za artritis

Oteklina je vsekakor simptom, da imate artritis, razen, če gre za podpludbo od udarca; takrat ne govorimo o oteklini, ki spremlja vnet sklep.

Oteklina na sklepu nastane, ker v prizadetem sklepu poteka vnetni proces, v sklepu je tekočina, mehka tkiva nabreknejo. Torej oteklina v sklepu nastane zaradi zadebeljene sklepne ovojnice ali prevelike količine sklepne tekočine, kar imenujemo sklepni izliv.

Takšen sklep močno boli in tudi gibljivost je otežena.

Kdaj je oteklo koleno simptom, da gre za artritis?

Koleno sodi med najbolj obremenjene sklepe našega telesa, saj nosi veliko težo našega telesa.

Ravno zaradi tega je kolenski sklep zelo podvržen obrabi, ko se v kolenu začne obrabljati hrustanec. Kadar se na kolenu pojavi še oteklina, brez poškodbenega vzroka, je to lahko znak artritisa.

Seveda ni vsaka bolečina ali oteklina v kolenu vedno artritis, zato si preberite več o bolečinah v kolenu in zakaj nastanejo, da boste lahko ločili, kdaj gre za bolečine v kolenu, ki so stvar pregleda pri zdravniku in kdaj ne.

Okrnjena GIBLJIVOST sklepov je simptom za artritis

»Zelo tipičen znak za artritis oziroma vnetne revmatske bolezni je tudi jutranja okornost. Bolniki jo običajno opišejo, kot da je telo v oklepu, da so sklepi v oklepu, ko se razgibajo, telovadijo, pa to počasi popusti,« poudari dr. Aleš Ambrožič, dr. med., z oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

Torej, če zjutraj, ko vstanete čutite, da je vaš sklep okorel, manj gibljiv, lahko gre za artritis. Tudi pri obrabi poznamo jutranjo okorelost sklepov, zato spremljajte oziroma bodite pozorni še na ostale znake za artritis.

Ko takšen manj gibljiv sklep, razmigate, okorelost popusti, saj se pospeši cirkulacija krvi. Zato tudi svetujemo, da ostanite fizično aktivni, saj bodo le tako sklepi ostali v funkciji.

Zmotno je mišljenje, da je potrebno manj gibljiv in boleč sklep “šparati” in bo bolje.

Sklep je narejen za gibanje in ne mirovanje.

Zakaj se na sklepu pojavi RDEČINA?

Rdečina na sklepu je simptom vnetja; torej artritisa. Kadar gre za akutno vnetno stanje, se na koži sklepa pojavi rdečina. Tak sklep je na otip tudi topel, saj v njemu poteka vnetni proces. Taka rdečina je prisotna na malih sklepih prstov na rokah ali nogah.

NAMIG: Če se pojavi rdečina na malem sklepu prstov na rokah, pritisnite nanj in preverite, ali vam bolečina pove, da gre za artritis.

Kdaj ŠKRTANJE v sklepu pomeni artritis?

Škrtanje v sklepu pomeni, da lahko gre za artritis takrat, ko vas ta sklep boli in je otečen. Škrtanje pomeni, da je v sklepu plast hrustanca napokana, ni več gladka.

Ko je v sklepu poškodovan hrustanec, se ob gibanju lahko sliši škrtanje. Torej je vaš sklep obrabljen, to pa navadno vodi tudi v vnetje.

Kateri artritis je najpogostejši?

ARTRITIS sodi med vnetja sklepov, ki lahko prizadene en ali več sklepov, poznamo pa jih veliko vrst, med najpogostejšimi sta:

– OSTEOARTROZA

Osteoartroza je najpogostejša vnetna bolezen sklepov, za katero je značilno prezgodnje propadanje sklepnega hrustanca.

Ta vrsta artritisa je tudi najpogostejša kronična bolezen, ki prizadene več kot polovico starejših od 65 let. Pri tej bolezni se pojavi vnetje v sklepu zaradi obrabe hrustanca v sklepu. Torej je vzrok v obrabi sklepa, ki kasnje privede do vnetnega procesa.

V prispevku Zakaj se sklepi z leti obrabijo? Preberite kakšni so vzroki zgodnje obrabe sklepov, kakšni so dejavniki tveganja in ali se lahko izognemo obrabi sklepov. Vabljeni k branju.

– REVMATOIDNI ARTRITIS

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen, ki je značilna tudi za mlade. Ta bolezen napreduje počasi in blago, večkrat se zgodi, da se bolezen umiri in več let ni problemov znakov in bolečin.

Poleg najbolj značilnih znakov oz. simptomov pri RA (bolečina, toplota in otekanje), jih spremljajo še:

 • togost, kije značilna za jutranji čas, preden se razgibamo in po deli oz. aktivnosti
 • simetričnost prizadetosti sklepov na obeh straneh telesa ( prsti rok, zapestje, koleno )
 • stalna utrujenost
 • rahlo povišana telesna temperatura

Kaj lahko sami naredite, če imate artritis?

Če ste s pomočjo simptomov ugotovili, da lahko imate artritis, vam svetujemo obisk zdravnika. Zdravnik bo pri pregledu pozoren na vse znake, lahko vas bo napotil v laboratorij ali k drugemu specialistu. Za zdravljenje z zdravili se bo vsekakor posvetoval tudi z vami, navadno se predpišejo protivnetna zdravila, začne se z nesteroidnimi antirevmatiki.

Tukaj pa najdete nekaj napotkov, kaj lahko storite še sami, poleg zdravljenja pri zdravniku:

 • TELESNA AKTIVNOST je zelo pomemben dejavnik, saj s fizično aktivnostjo poskrbite, da so vaši sklepi razmigani, prekrvavljeni in v funkciji.
 • SKRB ZA TELESNO TEŽO je pomemben iz vidika obremenitve sklepov.
 • PREHRANA na spleti poiščite priporočila za prehrano pacientov z artritisom, nekateri pacienti pričajo, da tudi izločitev določene hrane iz jedilnika, lahko močno vpliva na umiritev artritisa.
 • MAGNETNA TERAPIJA je vrsta fizioterapije, ki blagodejno deluje na sklepe in zavira napredovanje artritisa. Tak pripomoček si lahko izposodite na dom.

NAMIG: Tudi če imate artritis, lahko z njim normalno živite. Vedeti morate, kaj lahko pričakujete in kaj lahko storite sami, da bo življenje z boleznijo znosnejše. Upoštevajte in izvajajte priporočila zdravnikov in jemljite predpisana zdravila. Z zgodnjim ugotavljanjem in zdravljenjem lahko uspešno zaviramo sklepno vnetje in preprečimo morebitne nepopravljive spremembe na sklepnih in obsklepnih delih.

Prispevek je za bodizdrav.net pripravil Magus

Podobni prispevki

Comments (1)

 • Sabina
  06/05/2024 at 8:34 Reply

  Pozdravljeni, prijatelj je je napotil k vam glede moje in moževe težave.
  Jaz imam osteoartritis mož pa psorioartritis. Zaradi bolečin ki jih imava so nama predlagali obisk terapije pri vas. Klicala sem gospo VESNO Ž. Vendar se ne javi. Lepo bi prosila za kakšno informacijo.
  Lp Sabina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.