fbpx
Kako dolgo se celi kost in kaj lahko pri tem storimo sami

Kako dolgo se celi kost in kaj lahko pri tem storimo sami

Zlom kosti sodi med travmatološke poškodbe, ko je potrebno obiskati zdravnika in včasih je potrebna tudi operacija.

Ne glede na to, ali se zdravi poškodba zloma kosti konzervativno ali operativno, se mora kost zaceliti. Zato nas zanima, kako dolgo se celi kost in ali lahko sami kakorkoli pripomoremo k hitrejši celitvi.

V spodnjem zapisu bomo pisali o tem kako dolgo se celijo različni zlomi in poiskali načine, s katerimi lahko sami vplivamo, da se bo kost hitreje zacelila.

Kako dolgo se celi kost

Kako dolgo se celi kost je odvisno od več dejavnikov, ki jih ločimo glede na zlom kosti in glede na pacienta, kateremu se je zgodila poškodba.

Kako dolgo se celi kost je odvisno od zloma.

Poznamo več vrst zlomov in od tega je odvisno, kako dolgo se celi kost in tudi od tega, katera kost je zlomljena.

Ločimo naslednje zlome:

 • Zaprti zlom, ko poškodovana kost ne prodre na površje in nima neposredne povezave z zunanjim okoljem.
 • Odprti zlom oziroma komplicirani zlom kosti, ko poškodovana kost poškoduje in prodre skozi podkožna tkiva in kožo na površje. Odprti zlomi se pogosteje okužijo kot zaprti.
 • Kompresijski zlom je posledica sile, ko ena kost potiska drugo do te mere, da ena poči. To je pogosto pri ženskah, ki imajo osteoporozo in vretenca pritiskajo eno ob drugo, dokler ne počijo. Preberite kaj je osteoporoza, saj ima ta bolezen velik vpliv na celjenje kosti, zlasti pri starejših.
  Osteoporoza lahko povzroči, da se vretenca zlomijo ali napokajo, kar povzroča hude bolečine v križu.
 • Stresni zlom se pogosto zgodi športnikom, ki so podvrženi nenehnim mikroskopskim poškodbam, ki s kombinacijo odraščanja, povzročijo delni ali kompletni zlom kosti.
 • Kominutivni zlom, ko močna neposredna sila povzroči številne prelome. Nastanejo številni kostni fragmenti oziroma odkrušeni deli kosti. Če je prekinjen krvni obtok v teh delih, se kost počasi celi.
 • Avulzijski zlom nastane, ko močno krčenje mišice iztrga del kosti iz sklepa. (npr. zlom v ramenu ali kolenu)
 • Patološki zlom nastane na mestu, kjer se tumor vrašča v kost in jo oslabi. Oslabljena kost se hitro zlomi, že ob manjši poškodbi, lahko tudi brez nje.
 • Zdrobljeni, večkosovni zlom

Kakšen vpliv ima pacient na to, kako dolgo se celi kost

Pacientovo zdravje in druge pridružene bolezni, ki jih ima pacient, močno vplivajo na celjenje kosti.

Dejavniki, ki imajo vpliv na celjenje kosti so:

 • starost pacienta
 • osteoporoza
 • diabetes
 • aktivno življenje – ukvarjanje s športom

Kako dolgo se celi kost v odvisnosti od zlomljene kosti

Katera kost je zlomljena ima tudi velik vpliv na to, kako dolgo se bo celila, saj so različno prekrvavljene.

Poznamo več vrst kosti, ki jih ločimo po obliki:

 • cevaste ali dolge kosti (stegnenica)
 • ploščate kosti (rebra)
 • ovalne kosti (pogačica)
 • kratke kosti, ki so mnogokotne (zapestje)
 • nepravilne kosti, ki so različnih oblik (vretenca)

Kako pospešiti celjenje kosti po zlomu

Da bi bilo celjenje kosti po zlomu hitrejše je tukaj nekaj napotkov:

 • Prehrana: Za regeneracijo poškodovanih kosti se prehrani dodajo živila, ki vsebujejo beljakovine (jajca, mlečni izdelki) ter meso (goveje, svinjsko), žita in zelenjavo.
  Kalcij je glavni element v sledovih za kostno tkivo, ki podpira njegovo stanje, ščiti pred osteoporozo in je potreben za celjenje kosti po zlomih. Kalcij v zahtevani količini je v mleku in mlečnih izdelkih, vendar ne more opravljati svoje funkcije brez zadostne količine vitamina D, ki se sintetizira pod vplivom sončne svetlobe v koži.
 • Mirovanje: Bolj kot bo zlomljena kost mirovala, večji bodo napredki pri celjenju.

Magnetna terapija vpliva na hitrost celjenja kosti

Magnetna terapija je vrsta terapije, ki dokazano pospeši celjenje kosti.

Gre za vrsto fizioterapevtske terapije, ki se pridoma uporablja v zdravstvenih domovih in toplicah, ter deluje na podlagi magnetnega polja in nizkih frekvenc.

Pri nas je najbolj znana magnetna terapija Magus, ki jo uporabljamo tudi doma. Ima prav poseben program za zlom kosti, ki traja 30 minut in na dan lahko naredimo dve. Terapija se izvaja doma, je udobna, saj ležite v postelji in ničesar ne občutite, ker deluje na celični ravni. Primerna je za vse starosti uporabnikov.

Magnetna terapija je vrsta terapije, ki jo lahko uporabljajo tudi otroci in pospeši celjenje kosti tudi do 50 %.

Najpogostejši zlomi kosti in čas celjenja

Najpogostejši zlomi kosti pri odraslih so:

 • zlom spodnjega dela koželjnice
 • predel zgornjega dela stegnenice
 • gleženj

Zlom gležnja je zelo pogosta poškodba, ko je velikokrat potrebna operacija. Gleženj se celi med 6 in 8 tednov, ne glede na to ali se zdravi z operacijo ali ne.

Ko se kost zaceli, sledi fizioterapija, da se pridobi na gibljivosti sklepa. Torej rehabilitacija po zlomu gležnja traja nekje 3. mesece in več.

HALLUX VALGUS je deformiran nožni palec, ki ga zaradi bolečin in problemov z izbiro obutve, operirajo.

Pri operaciji ukrivljen prst naravnajo ter ga fiksirajo z vijaki in ploščicami. Celjenje traja od 6 do 8 tednov.

Kako poteka celotna rehabilitacija po operaciji Hallux valgus, ali zelo boli in koliko časa ne smete stopiti na nogo, preberite na povezavi.

Pri športnikih, kolesarjih in drugih, se zelo pogosto zlomi tudi ključnica, ki se zaceli od 4. do 6. tednih. Če se pri poškodbi ključnica ni preveč zamaknila, jo poravnajo v pravilni položaj in pustijo, da se zaceli; če je potrebna operacija, navadno uporabijo vijake in ploščico, da zlom fiksirajo in čim bližje namestijo.

Zlom stopalnice se celi nekoliko dlje, še posebno zadnja stopalnica, ki je zelo slabo prekrvavljena. Zelo dolgo se ne sme poškodovane noge obremeniti, da se znova ne poškoduje. Zlom stopalnice se celi dlje kot 8 tednov. Celotna rehabilitacija traja tudi več kot 4 mesece.

Zlom kolka pri starejših je pogost, še posebno, če ima pacient osteoporozo. Že pri nedolžnem padcu osteoporozna kost kolka poči in potrebna je operacija rehabilitacija po zlomu kolka pa je dolgotrajna in zapletena. Nekateri starejši nikoli več niso samostojni po takšni poškodbi.

Starost je najpogostejši vzrok za zlom kolka, saj je kar 90 % zlomov kolka po 65. letu. S starostjo kosti izgubijo na trdnosti in elastičnosti, postanejo tudi porozne. Prav tako s starostjo peša vid, mišice izgubijo na moči ter peša ravnotežje ter reakcijski čas. Kombinacija vseh dejavnikov močno poveča tveganje za zlom kolka.

Prispevek je za bodizdrav.net pripravil Magus

Podobni prispevki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.